19. marts 2024

Bestyrelsesmøde, Institut for Syn og Hørelse


19. marts 2024, kl. 08:30-10.00
Konferencelokale 1
Sofiendalsvej 91, 9200 Aalborg SV

Mødedeltagere
Gitte Bundgaard Andersen (GB), Regionsrådet
Ulla Flintholm (UF), KKR
Torben Gjering Frederiksen (TGF), Danske Handicaporganisationer
Jane Pedersen (JP), brugerrepræsentant
Karen Marie Poulsen (KMP), Øjenafdelingen
Hanne Vestergaard Ottesen (HVO), Danske Handicaporganisationer
Karina Dinesen Kjeldsen (KDK) – Høreklinikken
Cristina M. Kristensen (CK) – personalerepræsentant, Høreafdelingen
Inger Samsø Engberg (ISE), personalerepræsentant, Syn- og IKT-afdelingen.
Henriette Hermann Olesen (HHO), tilbudsleder
Charlotte Weng Wilson (CWW), afdelingsleder, Syns- og IKT-afdelingen, deltog i Henriette Hermann Olesens fravær.
3. 
7Maria Bærentsen, ref.

Afbud fra Inger Samsø Engberg, Henriette Hermann Olesen og Gitte Bundgaard Andersen.

Mødet indledtes med en kort præsentationsrunde, eftersom der er kommet nye medlemmer i bestyrelsen.


1. Godkendelse af referat fra mødet den 28. november 2023

Referatet godkendt.

2. Godkendelse af dagsordenen

Dagsordenen godkendt.

3. Spørgsmål og kommentarer til Nyt fra Institut for Syn og Hørelse


CWW gennemgik hovedlinjerne i det udsendte materiale, og der var enkelte spørgsmål og kommentarer fra bestyrelsen:

Projektet ”Sammen om punktskrift”
UF spurgte, om projektet var igangværende. CWW svarede, at det er det. Projektmidlerne er afsat, og dette projekt har fået hele projektpuljen.


Det nye bookingsystem i Høreafdelingen
CWW fortalte, at det nye bookingsystem, som er ved at blive implementeret i Høreafdelingen, bl.a. giver borgerne mulighed for selv at booke tider online. UF bemærkede, at det netop er øget tilgængelighed og lettere adgang, bestyrelsen har efterlyst.

HVO spurgte, om borgerne alene kan bestille tider, eller kan man også markere, hvad man gerne vil have en tid til, lidt à la når man bestiller tid ved frisøren?
CK svarede, at det er meningen, at systemet på sigt skal kunne sortere eller individualisere tidsbestillingerne. Men dette er ikke muligt endnu.

Nyt patientflow for unge og voksne med tinnitus
KDK fortalte, at antallet af borgere med tinnitus stiger stødt. Det er vigtigt, at ressourcerne bliver brugt mest hensigtsmæssigt således, at borgerne får det bedst mulige tilbud hurtigst muligt. Derfor har ISH og Høreklinikken nu justeret procedurerne, så patientforløbene bliver mere målrettet: Alle borgere, som oplever gener pga. tinnitus, skal som det første til screening på ISH. Har de ”kun” tinnitus, skal de videre i ISHs regi. Har borgerne derimod både tinnitus og et høretab, bliver de henvist til Audiologisk afdeling, hvor de bl.a. får høreapparatsbehandling.

JP spurgte, om borgerne med tinnitus kommer omkring en ørelæge? Det gør de altid, svarede KDK.

UF bemærkede, at det er bekymrende, at antallet af borgere med tinnitus stiger, og at det er godt, at der bliver gjort noget for at justere procedurerne, så patientforløbene bliver mere målrettede.

HVO spurgte, hvordan forløbet ser ud, hvis borgerne har tinnitus, men ikke høretab? CK svarede, at de borgere bliver tilknyttet ISHs Tinnitusteam.

Hørerådgivningen – Børn & Unge
Der var generel bekymring vedrørende det faktum, at der ser ud til at være en kløft mellem antallet af børn med høretab i grundskolealderen, som kontakter og gør brug af rådgivende instanser mv., og antallet af unge, som søger vejledning og rådgivning. Der er altså en vis frygt for, at en del ”tabes” i overgangen mellem grundskolen og ungdomsuddannelserne.

JP spurgte, om der rent faktisk er færre unge med høretab, som har brug for hjælpen, eller om de unge egentligt har brug for vejledning mv., men ikke er opmærksomme på de tilbud, der findes? CWW svarede, at netop dette er ved at blive undersøgt i samarbejde med kommunerne.

JP fortalte, at Høreforeningen i bestræbelserne på at nå unge, som måske er gået ”tabt” i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelser, har forsøgt sig med ungdomsmøder, men at kun medlemmer, foreningen kendte i forvejen, dukkede op.
En anden løsning kan evt. være, at Høreforeningen og Decibel fusionerer, hvorved det muligvis vil blive nemmere at få de unge med over i vejledningen og støtten, som findes i voksen-regi.
JP fremførte, at en af grundene til, at antallet af unge i systemet er for nedadgående, muligvis kan være, at de unge ikke orker den samme opmærksomhed om deres høretab og alt det, som dette fører med sig, efterhånden som de bliver ældre, kommer i nye sociale sammenhænge mv. De kan have svært ved at se deres handicap, samt hvad dette kræver af diverse foranstaltninger – eksempelvis tekniske hjælpemidler - i øjnene.

UF spurgte, om tekniske remedier afleveres, når folkeskolen er slut? CK svarede, at det er forskelligt, hvordan og hvornår tingene tilbageleveres.
UF pointerede, at hun ser udfordringer i to overgange: Overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelserne, samt overgangen mellem barn og voksenalderen. Det er vigtigt, at vi, som er ”systemet”, har hånd i hanke med det, vi kan have hånd i hanke med. CWW var enig og svarede, at ISH vejleder og forbereder forældre op til overgangsperioden.

HVO supplerede og sagde, at man generelt ser problemer ved diverse overgange. Derfor er tydelige formalia mht. overlevering vigtige. Det er også vigtigt, at den unges netværk, især forældrene, klædes på til støtte overgangen. Det er ikke sikkert, at den unge helt automatisk ”opdager”, at han eller hun har brug for hjælp og støtte.


4. Faglige indslag: Om instituttets indsatser ved senhjerneskade og hjernerystelse

Optometrist, Anette Brandstrup, samt synskonsulent Dorthe Andersen holdt oplæg. Der refereres ikke fra oplægget.

5. Orientering fra bestyrelsesmedlemmerne

JP fortalte, at Høreforeningen i samarbejde med kommunen havde holdt møde om mental sundhed på ISH. Ca. 50 mødte op, hvilket må siges at være et godt fremmøde.
Høreforeningen er på flere forskellige arenaer aktive mht. ventetiderne på høreområdet, der ses som urimeligt lange. I den forbindelse er JP glad for at høre om justeringerne i patientflowet, som står beskrevet i NYT fra Institut for Syn og Hørelse.
KDK supplerede og sagde, at man på Høreklinikken også er trætte af de lange ventetider. Bl.a. besparelser samt det, at puljeklinikkerne er nedlagt, medfører øget arbejdspres på Høre-klinikken, hvorfor ventetiderne bliver endnu længere. Udeblivelser, hvor ledige tider og res-sourcergår til spilde, medvirker også til de lange ventetider.

HVO orienterede om, at FDDB i maj skifter navn til Døvblinde Danmark.

KMP fortalte, at Øjenafdelingen snart får ny cheflæge.
Hun fortalte også, at den måde, hvorpå undersøgelserne for grå stær i Nordjylland er struktureret i øjeblikket, medfører overbehandling. Det er nemlig sådan, at Øjenafdelingen skal foretage samtlige forundersøgelser, i stedet for at nogle evt. kunne undersøges i privat regi. Ligesom på Høreklinikken er udeblivelser også et problem i Øjenafdelingens regi.
JP spurgte, om overbehandling også finder sted på høreområdet. KDM svarede, at de kunne hun ikke svare på, det kunne man evt. spørge regionen om.

TGF fortalte, at Blindesamfundet med succes har holdt online foredrag med synsbeskrivelser mv. Næste gang bliver den 23. maj, hvor foredraget bliver holdt både fysisk og online samti-digt.

6. Spørgsmål og kommentarer til Økonomi

Punktet udsættes, til Henriette Hermann Olesen er tilbage.

7. Orientering om nye medlemmer i bestyrelsen

Punktet udsættes, til Henriette Hermann Olesen er tilbage.

8. Orientering om status vedrørende justeringerne i bestyrelsens forretningsorden samt vedtægter.

Punktet udsættes, til Henriette Hermann Olesen er tilbage.

9. Emner, som skal på dagsordenen på næstkommende møde

JP foreslog, at bestyrelsen muligvis på et kommende møde kan behandle problematikken vedr. unge med høretab, som ser ud til at falde mellem to stole i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelser. Hvad kan vi evt. gøre ved problemet?

10. Eventuelt

HVO takkede for at være kommet med på mailinglisten. Der havde hun aldrig været før. Hun bemærkede også, at det er rart, at det allerede i emnefeltet tydeligt står, hvilket emne og hvilken bestyrelse, der er tale om, når mødematerialet sendes ud pr. mail.